fbpx

Nybyggt kontor och lager till Vattenfall får första guldcertifieringen i Sverige.

Den nya anläggning i Haninge som Skanska byggt åt Turbinen Fastigheter är nu miljöcertifierad enligt LEED Gold. Anläggningen, som omfattar kontor om 3 000 kvm i 2 plan samt en lagerhall, är det första projektet som certifieras enligt LEED NC (New Construction) i version 3 i Sverige. Dessutom är detta det första New Construction-projektet i Stockholm överhuvudtaget.

– Genom gott samarbete mellan Turbinen Fastigheter och Vattenfall, samt med Skanskas kompetens och ambitioner inom grönt byggande, har detta blivit ett projekt som vi alla känner oss stolta över, säger projektchef Robert Carlsson på Skanska.

Inflyttning i lokalerna var det redan den första december förra året efter att första spadtaget var i backen 10 månader innan. Projektet kunde inledas snabbt tack vare en snabb handläggning av bygglov på Haninge kommun.

– Vi är mycket nöjda med samarbetet med Skanska, säger Mikael Engström, VD på Turbinen Fastigheter. De har varit lyhörda för våra önskemål och byggt enligt våra krav om att vara såväl miljömedvetna som prismedvetna.

Bygget i Jordbro har bland annat haft fokus på att minska vattenförbrukningen genom snålspolande kranar. Dessutom har man satsat på ett bra inomhusklimat genom ökad ventilation och bra materialval med låga VOC* halter (*lättflyktiga organiska föreningar). På parkeringen finns det möjlighet att ladda elbilar. Taket är utrustat med ett system som fungerar som en katalysator medhjälp av solens ultravioletta strålning. Projektet har kammat hem full pott för optimerad energiprestanda.

LEED – Leadership in Energy and Environmental Design – är ett internationellt miljömärkningssystem för byggnader. LEED är en tredjeparts-certifiering , vilket ger en hög trovärdighet, underlättar för kunden att ställa krav och stärker kommunikationen. LEED tar ett helhetsgrepp på en byggnads miljöprestanda och har sina fokusområden inom energi och atmosfär, materialanvändning, inomhusklimat, hållbar lokalisering, vattenförbrukning och innovationer. The ”LEED® Certification Mark” is a registered trademark owned by the U.S. Green Building Council® and is used with permission.